20210727_095935.jpg
Watson Trail Playground
City of Sunset Hills, Missouri 

Gateway Design Studio was selected in the Spring of 2020 to provide conceptual design documents for the renovation of the main playground site located at Watson Trail Park in Sunset Hills, MO.  The purpose of the project was for concept design development and cost estimates related to future funding and grant application opportunities associated with the playground improvements. A construction budget of approximately $500,000.00 is estimated.

 

The site currently has older playground equipment which the majority will be removed except for the 50th anniversary play structure which may remain. A special area is to be designated for ADA and children with disabilities which is part of a separate donorship project that will feature a fenced in secure wheelchair swing area and Mary-go-Round. This area was incorporated into the overall design of the new playground area.

 

RECOMMENDATIONS

As part of the concept planning stages NuToys/Landscape Structures collaborated with GDS on play equipment selection and colors. The concept plans were to depict the playground equipment location, surfacing, landscaping, seating and sidewalks connections and pavement areas. Runoff and drainage will be mitigated as necessary to provide positive drainage through a rain garden.

CLICK ON THE IMAGES BELOW FOR DESCRIPTIONS.

KEY ELEMENTS:

  • Age Group Play Zones 2-5 and 5-12

  • Nature Themed Play Area

  • All Inclusive and Abilities Design

  • Music Play Elements

  • Sensory Play Elements

  • Picnic Pavilion and Shade Cover for shade

  • ADA accessibility

SERVICES:

  • Playground Planning

  • Cost Estimation

  • Grant Application Assistance

 

CLIENT:

  • City of Sunset Hills, MO

Contact:

Gerald Brown, CPRP- Director Parks and Recreation

Watson Trail Playground
Watson Trail Playground
Watson Trail Playground
Watson Trail Color Plan
Watson Trail Playground
Watson Trail Playground